نیتراتها عمدتا در صنایع کشاورزی برای تولید انواع کودهای کشاورزی به کار برده میشوند، چرا که حلالیت و زیستتخریبپذیری بالایی دارند. آمونیوم نیترات، سدیم نیترات، پتاسیم نیترات و کلسیم نیترات، مهمترین کودهای نیتراته موجود در بازار هستند. در صورت بارندگی زیاد، نیترات این قابلیت را دارد که براحتی با آب حرکت کند و به آبهای زیرزمینی منتقل گردد. در این مقاله اطلاعات کاملی در خصوص کودهای نیتراته، مزایا و انواع آن آورده شده است.
آردین شیمی یکی از مهمترین تولیدکنندگان و تامینکنندگان سدیم نیترات، پتاسیم نیترات و کلسیم نیترات در ایران میباشد. از ویژگیهای این محصولات میتوان به خلوص بالا و کیفیتی در حد بهترین استانداردهای دنیا اشاره کرد. به منظور خرید محصولات شیمیایی آرکم با کارشناسان ما در واحد فروش آرکم تماس بگیرید.
کودهای نیتراته
کودهای شیمیایی بسته به ترکیب و عناصر سازنده تاثیرات مختلفی بر عملکرد محصولات و محیط زیست دارند. سالهاست که کشاورزان اروپایی دریافتهاند که کودهای نیتراته مطمئنترین منبع نیتروژن برای گیاهان میباشند. علاوهبراین، این محصولات با تبخیر کمتر و کاهش رد پای کربن تاثیرات زیستمحیطی کمتری در مقایسه با محصولات مبتنی بر اوره دارند. کودهای نیتراته مانند آمونیوم نیترات، کلسیم نیترات و پتاسیم نیترات مواد مغذی خالصی هستند که کارایی و قابلیت اطمینان لازم را برای برآورده کردن الزامات زراعی و زیستمحیطی کشاورزی مدرن ارائه میکنند. لازم به ذکر است، کودهای نیتراته اولین انتخاب برای کشاورزانی هستند که به عملکرد بهتر و زیست تخریبپذیری اهمیت میدهند.
مزایای کودهای نیتراته
کودهای نیتراته یا کودهای حاوی یون نیترات(NO3-) نه تنها شامل مواد مغذی اصلی هستند، بلکه بسیار در آب محلول میباشند. از این کودها به منظور تولید انواع گیاهان و میوهها در مزارع استفاده میشود. برخی از مزایای کودهای نیتراته عبارتند از:
- نیتروژن در دسترس: نیتروژن موجود در کودهای نیتراته، به صورت فوری برای جذب گیاهان در دسترس است.
- عملکرد بهتر در مقایسه با کود اوره: کودهای نیتراته ۲ تا ۵ درصد عملکرد بالاتری نسبت به کودهای مبتنی بر اوره دارند.
- پروتئین تقویتشده: کودهای نیتراته محتوای پروتئینی را ۰.۳ تا ۰.۹% در مقایسه با کودهای مبتنی بر اوره افزایش میدهند.
- تبخیر کمتر: تبخیر کودهای نیترات ۱ تا ۳ درصد است. این در حالیست که تبخیر کود اوره ۲۷ درصد میباشد.
- کاهش رد پای کربن: کودهای نیتراته در مقایسه با کود اوره رد پای کربن را در طبیعت تا حدود زیادی کاهش دادهاند.
انواع کودهای نیتراته
بسیاری از کودهای شیمیایی حاوی ترکیباتی همچون نیتروژن، فسفر و پتاسیم(کودهای NPK) هستند. کودهای نیتراته یا کودهای حاوی یون نیترات(NO3-) نه تنها شامل ماده مغذی اصلی هستند، بلکه بسیار در آب محلول میباشند. به منظور رشد و باردهی انواع محصولات کشاورزی به کودهایی با نسبتهای مختلف نیتروژن، فسفر و پتاسیم نیاز داریم. به منظور تولید کودهای نیتراته، از اسید نیتریک استفاده میشود. انواع کودهای نیتراته موجود در بازار عبارتند از:
کود آمونیوم نیترات
کود آمونیوم نیترات ترکیبی شیمیایی است که برای نیتراته کردن خاک به منظور بهرهوری بهتر محصولات کشاورزی به کار برده میشود. این ترکیب جامدی کریستالی به رنگ سفید میباشد که براحتی در آب حل میگردد.
کود پتاسیم نیترات
کود پتاسیم نیترات منبعی غنی از دو ماده پتاسیم و نیتروژن، محصولی مغذی برای گیاهان میباشد. کود پتاسیم نیترات به راحتی در آب حل شده و برای آبیاری قطرهای و پاششی گزینه مناسبی است. در نظر داشته باشید، این کود برای اکثر محصولات کشاورزی مناسب میباشد.
کود کلسیم نیترات
کود کلسیم نیترات یکی از انواع کودهای شیمیایی است که برای گیاهان مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. این کود محصولی قابل انحلال در آب میباشد که نیتروژن و کلسیم مورد نیاز گیاهان را به منظور بهبود کیفیت میوهها فراهم میکند. از کود کلسیم نیترات برای محصولاتی همچون گوجه فرنگی، فلفل و کلم بروکلی استفاده میشود.
کود سدیم نیترات
سدیم نیترات ترکیبی شیمیایی است که از آن برای تولید انواع کودهای شیمیایی استفاده میشود. به علت حلالیت این ماده در آب، قیمت مناسب و اینکه منبعی غنی از نیتروژن میباشد، از سدیم نیترات به صورت گستردهای برای تولید انواع کودهای کشاورزی استفاده میشود.
نحوه استفاده از کودهای نیتراته
انواع گیاهان و محصولات کشاورزی از کودهای نیتراته به عنوان منبعی اصلی مواد مغذی استفاده میکنند. نحوه استفاده از کودهای نیتراته به این ترتیب است که باید کود مورد نظر را ۵ تا ۷ سانتیمتر در کنار و ۲ تا ۴ سانتیمتر زیر سطح بذر یا بوته اعمال کنید. زمانیکه شاخ و برگ خیس است، بهتر است از کوددهی خودداری کنید چرا که میزان جذب کمتر است.
در نظر داشته باشید خاک با کمتر از ppm 10 نیترات، خاکی ضعیف در نظر گرفته میشود. سطوح بالای ppm 20 نشان میدهد که نیتروژن کافی برای رفع نیازهای گیاهان وجود دارد. به منظور استفاده از کود آمونیوم نیترات، باید۳/۱ تا ۳/۲ فنجان کود نیترات آمونیوم را به ازای هر ۱۰۰ متر مربع به صورت گرانولی روی خاک پاشیده و یا در آب حل کرده و به صورت آبیاری قطرهای و یا پاششی از آن استفاده کنید.
پرسشهای متداول
انواع کودهای نیتراته موجود در بازار کدامند؟
کودهای نیتراته مانند آمونیوم نیترات، کلسیم نیترات و پتاسیم نیترات مواد مغذی خالصی هستند که کارایی و قابلیت اطمینان لازم را برای برآورده کردن الزامات زراعی و زیستمحیطی کشاورزی مدرن ارائه میکنند. لازم به ذکر است، کودهای نیتراته اولین انتخاب برای کشاورزانی هستند که به عملکرد بهتر و زیست تخریبپذیری اهمیت میدهند.
بهترین کود نیتراته چیست و چه مشخصاتی دارد؟
نیتراتها عمدتا در صنایع کشاورزی برای تولید انواع کود به کار برده میشوند، چرا که حلالیت و زیستتخریبپذیری بالایی دارند. بسته به نوع محصولات و شرایط خاک میتوانید برای انتخاب بهترین کود نیتراته اقدام کنید. به منظور دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص بهترین کود نیتراته و قیمت مواد شیمیایی آرکم، با کارشناسان ما در مجموعه آردین شیمی در ارتباط باشید.
خاک به چه میزان نیترات نیاز دارد؟
در نظر داشته باشید خاک با کمتر از ppm 10 نیترات، خاکی ضعیف در نظر گرفته میشود. این در حالیست که سطوح بالای ppm 20 نشان میدهد که نیتروژن کافی برای رفع نیازهای گیاهان وجود دارد.